FOKUS

  • International
  • Photography
  • Award

TEMA KRYESORE IFFA 2023:
"THINGS HAVE CHANGED"

Festivali Ndërkombëtar i Fotografisë “Fokus Award”, prej 13 edicionesh sjell për publikun fotografinë autoriale bashkëkohore bazuar në një arketip ku koncepti, ideja, tema – bazuar në njësinë tezë kuratoriale – janë baza e përzgjedhjes së imazheve. Një paradigmë tashmë e përmbysur kjo – jemi fiks në momentin e kalimit nga epoka ku dukej sikur “fotokamera nuk gënjente kurrë” në atë ku imazhet – edhe realiste mund të krijohen pa përdorimin e një aparati fotografik. Duket ironike edhe shprehja e Diane Arbus se “ka gjëra të cilat është e pamundur të shikohen përpara se ajo t’i fotografonte”. Gjërat kanë ndryshuar, – këndonte hidhesisht Bob Dylan dhe ne nuk duam aspak ta fshehim këtë gjë, përkundrazi, duam t’i dedikojmë temën kryesore të festivalit. Nuk është një sfidë mes nesh dhe makinës – “Fokus Award” me fotografitë tuaja kërkon të bëhet manifest i një rezistence artistike e cila e kapërcen këtë ndryshim duke e vënë në dyshim këtë destruktivitet të imazhit fotografik. Duam të sillni fotografi të cilat jo vetëm shfaqin vizionin tuaj mbi këtë ndryshim epokal por njëkohësisht rivendosin në botën e imazhit një hierarki, në majë të së cilës qëndron mendimi dhe inteligjenca njerëzore, nuhajtja dhe ndjeshmëria e fotografit. I cili duhet të vazhdojë ndërkohë që të tregojë botën dhe konditat e njerëzimit në mënyrë të përgjegjshme, të ekuilibruar, pra me autoritetin e tij, si artist.

Në Fokus

FOKUS AWARD

LAND

MË SHUMË
FOKUS AWARD

NEWS & PRESS

MË SHUMË
FOKUS AWARD

LIFE

MË SHUMË
FOKUS AWARD

PEOPLE

MË SHUMË

JURIA E IFFA 2023

Organizatorë dhe Partnerë

This website uses cookies to improve your experience. Cookie Policy